Psoriasis  

 

Psoriasis er en autoimmun sykdom. Hvor kroppen eget immunforsvar angriper hudcellene. Psoriasis kan være assosiert med leddgikt, overvekt, og gi økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Tidlig diagnose og kartlegging av sykdomsaktivitet er viktig for å planlegge individuell tilpasset behandling.

Siden psoriasis er en kronisk sykdom, trenger man opplæring i forhold til risiko faktorer som fører til sykdomsforverring, behandlings alternativer som er tilgjengelig og for tidlig diagnose av psoriasis assosierte sykdommer feks leddgikt og hjerte- og karsykdommer.

Psoriasis kan også affisere negler, genitale områder og hodebunn. Psoriasis kan deles i flere subgrupper, i forhold til klinisk presentasjon.Blant annet plakk psoriasis, guttat psoriasis, pustløs psoriasis, pustulosis palmoplantaris og invers psoriasis. 

Hudlegene ved Vestfold Hudlegesenter hjelper pasienter med diagnose, kartlegging av sykdomsaktivitet og tilbyr individuelt tilpasset behandling.

Behandling muligheter:

a. Lokal smøring med fuktighetskremer, bruk av fuktighetsgivende såper/oljer, og kremer som hjelper til å fjerne skjelling.

b. Betennelse dempende og immune modulerende kremer

c. Lys behandling

d. Lokal injeksjoner for negl psoriasis

e. Tablett behandling

f. Biologisk medikament behandling

Psoriasis er en kronisk sykdom. Enkelte psoriasis pasienter kan ha en del rettigheter i det offentlig helsevesenet.

Vi hjelper pasienten med søknad til:

a. Behandlingsreiser til utlandet i regi av Oslo Universitetsykehus.

b. Søke refusjon for resept frie kremer, såper, oljer og tabletter

c. Søke innleggelse til sykehus for pasienter som kan ikke behandles hjemme.

Ønsker du vite mer om psoriasis