Norge er på verdenstoppen i forekomst av føflekkreft. I 2016 fikk 2114 nordmenn føflekkreft. Av disse var 1066 menn og 1048 kvinner. Tallene er hentet fra Kreftregisteret. Forekomsten stiger med alder. Sammenlignet med andre kreftformer, er dette den nest vanligste kreftformen i aldersgruppen 25-49 år, både blant menn og kvinner. Det er svært sjelden noen får denne kreftformen før puberteten.

Hva bør man gjøre for å unngå føflekkreft?

Føflekkreft (malignt melanom) kan oppstå enten i en ny føflekk, eller i en du har fra før. Sjansen for å bli helt frisk av føflekkreft avhenger av at svulsten oppdages så tidlig som mulig, og før den har spredd seg. Symptomene behøver ikke å være tegn på kreft, men du bør likevel ta dem alvorlig. Det er normalt å ha føflekker, men det er viktig å holde et øye med dem. Frem til vi er i 30-40 årsalderen er det også normalt at føflekker kan vokse til omtrent 5 mm størrelse.

1. Over 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråler, som hovedsakelig kommer fra sol og solarium. Det viktigste du kan gjøre for å forebygge føflekkreft er å ha gode solvaner og unngå bruk av solarium.

2: Oppfølgning av sine føflekker regelmessig enten selv eller i regi av hudlege er viktig. Ta kontakt med hudlege for klinisk/dermatoscopisk vurdering av føflekker som har nyoppstått, eller føflekkene som har endret i farge form eller størrelse. Hudlege kan vurdere om det trenges å fjerne føflekk eller ikke.

3. Det er ingen beskyttelse ved profylaktisk fjerning av føflekker da føflekkkreft hovedsakelig utvikler som ny føflekk eller endring i helt normal utseende føflekk. 

3. Scanning av føflekker med bilder både oversiktlig og dermatoscopisk er viktig, for de som har mange føflekker, har genfeil for føflkekkkreft eller de som har vanskelighet å selv følge opp sine føflekker. 

4. Føflekker bør ikke behandles med noen andre måte enn kirurgisk fjerning. Det er ikke anbefalt laser eller frysbehandling av føflekker, uansett hvor ufarlig utseende de har. 

Bestill time hos Vestfold Hudlegesenter for føflekk vurdering/screening/scanning og fjerning av føflekker.

Vi har ingen ventetid, og har 2 erfarne hudleger som har beste utstyr og kompetanse for vurdering/kirurgisk fjerning av føflekker.