Fødselsmerke

Hemangiomer ses 4-10 % av barn som er født i Norge.

 

Hemangiomer er godartet forandringer, som utvikler seg i  de første ukene etter fødsel, vokser så de første månedene (proliferasjonsfase) og kan holde seg stabil i flere år (stabil fase). Før det deretter spontant bedring på ca. 5-9-års alder (regresjon fase). Hemangiom forsvinner hos 90 % av barn på alderen 9 år.

 

Hvem trenger behandling:

a. Ulcerende hemangiomer.

b. Hemangiom som kan være veldig kosmetisk skjemmende.

c. Hemangiom som hindrer utvikling av andre organsystemer, for eksempel i hemangiom utvikling i synsfeltet.

 

Vi på Vestfold Hudlegesenter, hjelper pasienten med å stille riktig diagnose, diskuterer individuelt tilpasset behandling, og oppfølging av pasienten når de er under behandling.

 

Behandling av hemangiom er individuelt tilpasset, og varierer i forhold til størrelse, utseende og lokalisasjon av hemangiom.

 

Lokalbehandling: Lokal smøring med gruppe IV kortikosteroid kremer, propranolol/Timolol gel  (Effektive i proliferasjonsfase)

Laserbehandling: IPL laser (brukes både i proliferasjon (i kombinasjon med lokale kremer), stabil og regresjon fase)

Tablettbehandling: Propranolol i tablettform 2-3 mg/kg/dag, har forbeholdt for større, betydelig ulcererende og behandlingsresistente hemangiomer. Behandling styres i regi av barneavdeling, i samråd med hudlege.

 

Portvinflekker (nevus flammeus)

 

Dette er flate fødselsmerker som ikke forsvinner med alder, de kan heller bli mørkere i fargen i voksen alder.  0.3 % av alle nyfødte utvikler nevus flammeus. Nevus flammeus forsvinner ikke av seg selv, og kan trenge laser behandling hvis det er kosmetisk skjemmede.

 

Små barn, med nevus flammeus på ansiktet som er kosmetisk skjemmende, behandles i regi av Rikshospitalet i generell anestesi. Flere behandlinger er nødvendig, for å oppnå god effekt. Voksne som ikke trenger generell anestesi kan behandles med IPL laser uten anestesi.

 

 

Medfødte føflekker kan forekomme i cirka 2 % av nyfødte barn. Det er veldig sjelden at disse utvikles til føflekkreft. Men spesielt store medfødt føflekker bør vurderes å følges opp i regi av hudlege.