Botox for overdreven svetting

Svettekjertler er lokalisert i dermis og er stimulert av sympatiske nervesystemet av acetylcoline nevrotrasmitter. Antall svettekjertler hos pasienter som svetter for mye er ikke høyere men overdreven svetting er grunnet overaktivering av sympatiske nevrosystem. 

Botox intradermal sprøyter i aksiller/håndflater eller fotsåler er indisert for de som ikke har effekt av resept friemidler feks. aluminiumscloride 10-15 %.

Prosedyre: På behandlingsdagen og dagen før, er det anbefalt å ikke bruke noen form av deodoranter. Anbefalt å ikke bruke smertestillende feks. Ibux, voltaren, acetylsalisylsyre, vitamin E, og andre diett supplement ca. 1-2 uker før behandling.  Anbefalt å ikke drikke alkohol 2 dager før. behandling. 

Legen vil på behandlingsdagen vil utføre jod-stivelse test i aksiller som tar ca. 10 min. for å tegne område av over svetting. 

Det settes deretter botox inj. i aksiller ved 1-2 cm mellomrom. Prosedyrer er ubehagelig med ikke smertefull for de fleste. Smerten reduserer ved bruk av is-kompresser.

Når det gjelder håndflater og fotsåler er det lurt å bruke bedøvelse krem emla 1-2 timer i forkant. Dette kan du få legen din til å skrive ut resept på. I noen tilfeller kan man bruke en lett berusende tablett i forkant av prosedyrer. 

Behandling effekt starter ca. 2 uker etter behandling og varer 6 mnd. til 1 år. Effekten blir bedre og mer langvarig ved gjentatte behandlinger.  

Bivirkninger av Botox sprøyter er hovedsakelig lokalt dvs. rødme, smerter, hevelse. Botox sprøyter kan også gi systemiske bivirkninger men ingen farlig bivirkning er rapportert ved bruk av dermatologiske doser av Botox.

Prosedyrer ved Vestfold hudlegesenter utføres av hudlege med erfaring innen fagfeltet.