Iontophorese

Behandling brukes ved for stor aktivitet i svettekjertlene i håndflater og /eller fotsåler, eller aksiller (hyperhidrose). Iontoforese er transport av ioner gjennom hud ved hjelp av elektrisk strøm.

Hvordan virker behandlingen?

Vi vet ikke alt om virkningsmekanismen, men en hypotese er følgende: Ionestrømmen passerer der hudmotstanden er lavest, dvs. svetteutførselsgangene. Overhuden påvirkes derved med resultat økt forhorning og plugging av svetteutførselsgangene. Proppene løser seg opp etter noen måneder.

​Apparatet leverer konstant likestrøm med lav spenning og strømstyrke.

​Ved behandling av håndflater og fotsåler fylles 4 plastkar med lunket vann. I bunnen av

karet ligger en metallplate dekket av en plastmatte. Ledningene fra maskinen til metallplatene festes med 4 klips.

Alle metallgjenstander, smykker, klokke etc. må fjernes før behandlingen.

Små sår og tynn hud dekkes med vaselin før behandlingen.

Strømmen reguleres langsomt til en kjenner prikking i huden, men det skal ikke være ubehagelig. Behandlingstiden varer totalt for håndflater og /eller fotsåler ca. 15 minutter .

Har behandlingen bivirkninger?

​Alvorlige bivirkninger forekommer ikke. Forbigående følelse av brenning, stikninger kan forekomme ved litt for høy strømstyrke. Det er viktig å isolere små sår og tynn hud med vaselin for å unngå ubehag. Hvis hender eller føtter tas opp av vannbadet mens strømmen står på, kan enkelte føle et lite ufarlig strømstøt. Hvis du har metallproteser i kroppen, pacemaker eller er gravid skal du ikke ha denne behandlingen. Hvis iontoforesebehandlingen virker har du mulighet for å kjøpe et eget apparat til hjemmebruk. Det finnes ikke noen økonomisk støtteordning for utgifter ved kjøp av apparat.