Cryobehandling/Frysebehandling

HVA ER KRYOTERAPI?

Ved kryoterapi (kryokirurgi, ”frysebehandling”) kjøles huden ned ved hjelp av flytende nitrogen, noe som medfører at celler ødelegges/dør.

​NÅR BRUKES KRYOTERAPI?

Kryoterapi brukes i behandling av ulike tilstander i huden som for eksempel vorter solskorper og visse typer hudkreft.

​HVA SKJER ETTER KRYOTERAPI?

1. I løpet av et par timer etter behandlingen kan det utvikle seg kraftig hevelse i området som er behandlet. Det kan også oppstå en væske- eller blodfylt blemme. Dette er normalt!

​2. Hevelsen merkes mest ved behandling i ansiktet, særlig i pannen eller omkring øynene. Ved behandling i disse områdene er det vanlig med mye hevelse av øyelokkene de første par dagene, av og til slik at øyet blir nærmest gjenklistret.

3. Etter hvert utvikles et sår som det kan renne sårvæske fra. I så tilfelle kan området dekkes med plaster/bandasje som skiftes etter behov.

4. Når det begynner å danne seg skorpe på såret kan bandasje sløyfes.

5. Av og til kan det komme bakterier i såret. Da vil det etter noen dager tilkomme rødhet, ømhet og gulbrun skorpedannelse på såret. Området bør da behandles med en sårkrem, for eksempel Brulidine krem, i noen dager.

6. Såret gror vanligvis i løpet av 2-4 uker, men ved store lesjoner eller kraftig frysing kan det ta lengere tid.

7. Der huden er ekstra tykk, for eksempel i fotsålen, kan blemmedannelsen etter frysebehandling gjøre ekstra vondt. Smerten kan eventuelt lindres ved å stikke hull på blemmen og fjerne ”blemmetaket”. Det hjelper også ofte å holde benet hevet, f.eks på en skammel.

​HVA ER LANGTIDSEFFEKTEN AV BEHANDLINGEN?

Kryobehandling for helt overfladiske forandringer i huden gir vanligvis lite arrdannelse, men siden pigmentcellene i huden tåler frysing dårlig, kan det bli varige lyse/hvite flekker etter behandlingen. Dette gjelder nesten alltid etter litt dypere frysebehandling av hudkreft. En sjelden gang oppstår mer uttalt arrdannelse, særlig i tilfeller der tilhelingen kompliseres av for eksempel infeksjon